Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας



Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου  γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται  σε   σημαντικά   προβλήματα   της   δημόσιας  υγείας   που απασχολούν   όλο τον κόσμο.

Στις  7 Απριλίου του 1948    «γεννήθηκε» ο  Παγκόσμιος  Οργανισμός   Υγείας ( Π. Ο. Υ.)    ή    Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας  ή    WHO ( World  Health  Organization )  ,     ενός εξειδικευμένου οργάνου του  ΟΗΕ  για  θέματα  Υγείας .
Φέτος η  ημέρα  είναι  αφιερωμένη  στην  πρόληψη  και  την  αντιμετώπιση  της  Υπέρτασης . Οι  καρδιολόγοι   επισημαίνουν το ρόλο της άσκησης και της διατροφής, με  έμφαση στην μείωση  πρόσληψης  αλατιού.

  • Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (2003) που έχουν υιοθετηθεί από τη Βρετανική Εταιρεία Υπέρτασης (2004) και την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Υπέρτασης (2005), η ταξινόμηση της πίεσης για τους ενηλίκους φαίνεται στον πίνακα 2. Η ταξινόμηση αυτή βασίζεται σε μετρήσεις της πίεσης σε τουλάχιστον 2 επισκέψεις σε γιατρό. Σε κάθε επίσκεψη γίνονται τουλάχιστον 2 μετρήσεις μετά από λίγα λεπτά ανάπαυση σε καθιστή θέση.
  • Ας σημειωθεί ότι στις πρόσφατες Αμερικανικές Οδηγίες για την Υπέρταση (JNC-7, 2003), η συστολική πίεση 120-139 mmHg και η διαστολική 80-89 mmHg χαρακτηρίζονται ως «προϋπέρταση».
     Η υιοθέτηση του όρου αυτού στοχεύει στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού      και των γιατρών στα πρώιμα στάδια της υπέρτασης, με την προσδοκία ότι αυτή θα συμβάλει στην ευρύτερη εφαρμογή μη φαρμακευτικών μέσων για την πρόληψη της υπέρτασης και στη στενότερη παρακολούθηση της πίεσης ώστε, όταν χρειαστεί, να αρχίσει έγκαιρα η θεραπεία.



Η αρτηριακή πίεση μετριέται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mmHg).  Γι΄ αυτό από τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα καταγράφεται π.χ. ως 140/90 mmHg (αντί για 14/9, που συνηθίζεται να αναφέρεται από το κοινό).


·          ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ   ΜEΤΡΗΣΗΣ  ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ; http://www.hypertension.gr/Content/guidelines-2007-08.aspx




  • ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; 

  • ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΠΙΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ;



  • ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ;






  • Όσο χαμηλότερες είναι οι τιμές της ολικής και της «κακής» LDL-χοληστερίνης και όσο υψηλότερες οι τιμές της «καλής» HDL-χοληστερίνης, τόσο το καλύτερο, δηλαδή τόσο μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης ενός καρδιακού επεισοδίου. Οι ιδανικές τιμές των λιπιδίων αίματος φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.


  • Αν οι τιμές της χοληστερίνης ξεπερνούν αυτά τα όρια πρέπει να γίνεται μακροχρόνια προσπάθεια για τη μείωσή τους με δίαιτα, σωματική άσκηση και ενδεχομένως και φάρμακα.
  • Η αύξηση της χοληστερίνης πρέπει να επιβεβαιωθεί με επανειλημμένες μετρήσεις (απαιτούνται τουλάχιστον 2 μετρήσεις). Στους αρρώστους με πολύ μεγάλο κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια (προηγούμενο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτης, συνύπαρξη πολλών παραγόντων κινδύνου ή πολύ αυξημένες τιμές χοληστερίνης), συνήθως χρειάζεται άμεση έναρξη φαρμακευτικής θεραπείας (πάντα μαζί με δίαιτα). Στις άλλες περιπτώσεις που είναι οι συνηθέστερες ο γιατρός μπορεί να περιμένει 3-6 μήνες πριν αποφασίσει να χορηγήσει φάρμακα.
 (από  την  Ελληνική  Εταιρεία  Μελέτης  της  Υπέρτασης)