Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Επίσκεψη ιταλικού σχολείου: Ελληνοϊταλική φιλία στην πράξη



Το Instituto di Istruzione Secondaria Superiore Egidio Lanoce αντίστοιχο επαγγελματικό λύκειο από ελληνόφωνη περιοχή της  Κάτω Ιταλίας, επισκέφτηκε το σχολείο μας στις 11-4-2013, στα πλαίσια εκδρομής τους στην Ελλάδα.
Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν πρώτα απ’ όλα, να συζητήσουν για τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών, να  ανταλλάξουν απόψεις και να αποδείξουν ότι τους λαούς τους ενώνουν πολύ περισσότερα απ’ αυτά που τους χωρίζουν.
Οι 124 Ιταλοί μαθητές και οι 9 συνοδοί καθηγητές τους αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους και τα εργαστήρια του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γνήσιες ελληνικές γεύσεις από την ελληνική κουζίνα και ζαχαροπλαστική, που είχαν παρασκευάσει με ενθουσιασμό, μαθητές και καθηγητές, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η ελληνική φιλοξενία που υμνείται από αρχαιοτάτων χρόνων δεν είναι μύθος.
Φυσικά δεν μπορούσαν οι φιλοξενούμενοι μας να φύγουν χωρίς ένα χαρακτηριστικό δώρο από την περιοχή μας. Έτσι μοιράστηκε κορινθιακή σταφίδα που συσκευάστηκε από τους μαθητές μας και ένα cd, με φωτογραφίες από αρχαιολογικούς χώρους και φυσικές ομορφιές της περιοχής μας. Οι Ιταλοί καθηγητές είχαν την ευκαιρία στα δώρα τους να συμπεριλαμβάνεται και το φημισμένο κόκκινο κρασί της Νεμέας.
Ανταλλαγή δώρων έγινε και σε επίπεδο διεύθυνσης των δύο σχολείων, η οποία περιλάμβανε βιβλία ιστορίας και γκραβούρες.
Η επίσκεψη έκλεισε με χορό ελληνικών και ιταλικών παραδοσιακών τραγουδιών και με την υπόσχεση την νέα σχολική χρονιά το δικό μας σχολείο να επισκεφτεί το Instituto di Istruzione Secondaria Superiore Egidio Lanoce’.
Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει ο Δ/ντης Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας κος Β. Σαμαράς, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Α. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη κο Π. Τατούλη και την περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι φιλοξενούμενοι έμειναν εκστασιασμένοι, από την συμπεριφορά και την φιλοξενία μας και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας βοήθησαν στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος (χορηγούς, συναδέλφους και υπηρεσίες). Το μεγαλύτερο ευχαριστώ όμως ανήκει στους μαθητές μας, που με ενθουσιασμό και μεγάλη συμμετοχή απέδειξαν περίτρανα στην πράξη ότι μπορούμε να ελπίζουμε στην νέα γενιά και στη συναδέλφωση των λαών.