Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Διδακτική επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους και στην εταιρεία geo HUMUS

Στις 16/4/2013 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη του Τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο Βοτανικό Κήπο Ι & Α Διομήδους και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας  geoHUMUS.




ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΙΟΥΛΙΑΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Ν. ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ


Όπως είναι γνωστό, ο πρώτος Βοτανικός Κήπος στον κόσμο ιδρύθηκε στην Αθήνα τον 4ο π.Χ. αιώνα από τον μαθητή του Αριστοτέλη Θεόφραστο, ο οποίος θεωρείται σήμερα ως ο θεμελιωτής της Βοτανικής επιστήμης. Στην Αθήνα επίσης και συγκεκριμένα στην περιοχή η οποία από τότε καλείται ‘’Βοτανικός’’, θεμελιώθηκε γύρω στα 1840 από τον καθηγητή της Βοτανικής Fraas του Πανεπιστημίου Αθηνών ο πρώτος Βοτανικός Κήπος της σύγχρονης Ελλάδας, μικρό τμήμα του οποίου διατηρείται μέχρι σήμερα. Στην περιοχή αυτή, μερικά χιλιόμετρα δυτικότερα, σήμερα λειτουργεί ο μεγαλύτερος Βοτανικός Κήπος της Ελλάδας αλλά και όλης της Ανατολικής Μεσογείου, ο “Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους”,
που οφείλει την ύπαρξή του στο όραμα και στο κληροδότημα του Αλέξανδρου Διομήδη, ο οποίος διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό τη δημιουργία ενός
βοτανικού κήπου.
O κήπος άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1975. Από τότε έχουν γίνει αρκετές συμπληρωματικές εργασίες διαμόρφωσης ώστε να λάβει τη σημερινή μορφή του.
Τα 200 περίπου στρέμματα από τα 1860 του Βοτανικού Κήπου είναι καλλιεργημένα και φιλοξενούν περισσότερα από 2.500 είδη φυτών από όλο τον κόσμο.
Το καλλιεργημένο μέρος του κήπου έχει χωριστεί σε ομάδες φυτών. Δενδρώνας, ανθώνας, ροδώνας, τμήμα οικονομικών φυτών, τμήμα φαρμακευτικών φυτών, τμήμα ιστορικών φυτών (με τον κρίνο του Μιχαήλ στην Παρθένο, το κώνειο του Σωκράτη, το παλιούρι, από το οποίο, όπως λέγεται φτιάχτηκε το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού), 25 λίμνες με συνεχόμενη ροή, νερόκρινοι, νούφαρα, πέργκολες, παρτέρια, μονοπάτια, ψάρια αποτελούν έναν χώρο οπτικής τέρψης και πνευματικής ηρεμίας.
Οι μαθητές περπάτησαν στα όμορφα μονοπάτια του κήπου και γνώρισαν το θησαυρό της φύσης μέσα από μια ενδιαφέρουσα  ξενάγηση, η οποία έγινε υπό την εποπτεία  του επιστημονικού προσωπικού του ιδρύματος.
Η γνώση και η ιστορία  σε συνδυασμό με τα ποικίλα αρώματα και την εκθαμβωτική ομορφιά αυτού του χώρου ενίσχυσαν τη σπουδαιότητα αυτής της ξενάγησης.
Η επίσκεψή ήταν ένα θαύμα, ο καιρός υπέροχος και οι μαθητές με ενθουσιασμό  και ενδιαφέρον συνδύασαν ψυχαγωγία και επιμόρφωση με στιγμές ξενοιασιάς σε ένα όμορφο και ήρεμο περιβάλλον.
Τέλος, η μεγαλύτερη συμβολή του Κήπου ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την προστασία της φύσης.



geo HUMUS

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες του τομέα επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας geo HUMUS στη Μαγούλα Αττικής.
Η geo HUMUS ιδρύθηκε το 1984 και δραστηριοποιείται με την εισαγωγή, παραγωγή και εμπορία οργανικών – οργανοχημικών λιπασμάτων, καθώς επίσης και υψηλής τεχνολογίας σύγχρονων γεωργικών εφοδίων θρέψης και φυτοπροστασίας για βιολογικές και ήπιες συμβατές καλλιέργειες.
Ο οργανικός χούμος geo HUMUS είναι υψηλής τεχνολογίας βιολογικό λίπασμα που παράγεται από ειδική μακρόχρονη επεξεργασία και βιολογική ζύμωση φυσικής κοπριάς με την βοήθεια ειδικών γαιοσκωλήκων.

Ο ιδρυτής της εταιρείας κος Κων/νος Στρατήγης, φρόντισε να δώσει στους μαθητές πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες οι οποίοι τρώνε και χωνεύουν τα σκουπίδια, αποβάλλοντας  περιττώματα (πλούσιες αζωτούχες ενώσεις), που είναι κατάλληλα για λίπανση και θρέψη των φυτών.
Κατά την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να παρακολουθήσουν από κοντά την διαδικασία κομποστοποίησης των αποβλήτων για παραγωγή οργανικού λιπάσματος.

Η ενημέρωση συνεχίστηκε σχετικά με τα πολυδύναμα φυτά υπερ-διατροφής και τις ευεργετικές ιδιότητες των καρπών τους.
  • Goji Berry (το θαυματουργό μούρο της ευτυχίας & μακροζωίας),
  • Blueberry – Μύρτιλο (το θαυματουργό φυτό της νεότητας),
  • Ιπποφαές (Ο πολυδύναμος γιατρός της φύσης),
  • Αρώνια (Η θαυματουργή μελανόκαρπη δύναμη της ζωτικότητας και της καλής διάθεσης),
  • Κρανιά (με τους καρπούς της να έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την παραγωγή χυμών, γλυκών του κουταλιού, εκλεκτού τσίπουρου και πολλών άλλων ποτών  και χυμών),
  • Λαγοκέρασο (πλούσιο σε βιταμίνες και πολυφαινόλες και με ενισχυμένη αντιοξειδωτική δράση),

  • Φραγκοστάφυλο (πλούσιο σε βιταμίνες C, B, P, E, προβιταμίνης Α, καλίου, σιδήρου, πλούσιο σε
  • πολυφαινόλες, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ανοίγει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη, χρήσιμο στο αλλεργικό άσθμα και άλλες παθήσεις),
  • Στέβια (το πιο ισχυρό γλυκαντικό της φύσης χωρίς θερμίδες, με αντιδιαβητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες),
  • Βατόμουρο Μαύρο (που εκτός από την ωραία  γεύση του  και την ευρύτερη χρήση του στην ζαχαροπλαστική έχει και εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες αφού περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, φυτικές ίνες, τανίνες, ανθοκυανίνες, ουσίες που βοηθούν στην φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού)
  • Σταμνάγκαθο (το πολυδύναμο άγριο ραδίκι),
ήταν ορισμένα από τα πολυδύναμα φυτά super foods που γνώρισαν από κοντά οι μαθητές του τομέα. Φυτά τα οποία έχουν σε μεγάλη περιεκτικότητα όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται καθημερινά ο άνθρωπος σε ένα τέλειο συνδυασμό, ισορροπημένα από τη φύση τους.


Το τρίτο μέρος της ξενάγησης ολοκληρώθηκε από τον κο Βασίλη Στρατήγη με θέμα τις «Πράσινες στέγες», τον οικολογικό τρόπο θερμομόνωσης στη ζέστη και το κρύο.
Η πράσινη στέγη δημιουργεί ένα φράγμα προστασίας στην επιφάνεια της στέγης με προφανή ωφέλεια τόσο για το κτίριο όσο και για την γειτονιά αυτού καθώς αμβλύνεται το φαινόμενο της "θερμικής νησίδας" .


Οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με:
  • τα πράσινα σπίτια,
  • τι γίνεται στην Ελλάδα και στον κόσμο,
  • τα πράσινα δώματα και την συμβολή τους στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας,
  • τα πλεονεκτήματα και τα θετικά αποτελέσματα της πράσινης στέγης (βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, έλεγχος των θερμοκρασιών στην ζέστη και στο κρύο, προστασία από πλημμύρες και μόλυνση των υδάτων, ηχομόνωση, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και προστασία από τα φυτά κλπ),
  • τα είδη φυτών sedum που χρησιμοποιούνται στις πράσινες ταράτσες και 
  • τα στάδια κατασκευής ενός πράσινου δώματος
 Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους υπευθύνους της geo HUMUS για την ζεστή φιλοξενία που μας πρόσφεραν και για τις ολοκληρωμένες παρουσιάσεις τους.




Φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο Ι & Α Διομήδους.












































Φωτογραφίες από την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας  geo HUMUS.