Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Εξεταζόμενα Μαθήματα (ΟΜΑΔΑ Β΄)

Οι Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι κατανεμημένα σε πέντε (5) επιστημονικά πεδία, όπως αυτά έχουν οριστεί από τη νομοθεσία που ισχύει για το Γενικό Λύκειο. Οι υποψήφιοι εξετάζονται υποχρεωτικά σε πανελλαδικό επίπεδο σε έξι (6) ή επτά (7) μαθήματα, ως ακολούθως:

α) τρία (3) υποχρεωτικά μαθήματα της ομάδας Β που είναι:
η Νεοελληνική Γλώσσα, 
τα Μαθηματικά II (Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης του Γενικού Λυκείου) και
η Φυσική II (Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης του Γενικού Λυκείου)

β) ένα (1) μάθημα που επιλέγει ο μαθητής από τα πέντε (5) μαθήματα επιλογής
Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου, 
Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, 
Βιολογία I (Βιολογία Γενικής Παιδείας ), 
Βιολογία II (Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης ), 
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. 

Στην περίπτωση που ο μαθητής επιθυμεί να είναι υποψήφιος για το 5ο επιστημονικό πεδίο τότε υποχρεωτικά επιλέγει δύο (2) μαθήματα και συγκεκριμένα:
τα «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» και τις «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας».
Σε αυτή την περίπτωση ο υποψήφιος εξετάζεται πανελλαδικά σε επτά (7) μαθήματα.

γ) δύο (2) μαθήματα ειδικότητας που αντιστοιχούν στον κύκλο, τον τομέα και την ειδικότητα που ακολουθεί στο ΕΠΑ.Λ. που φοιτά, όπως περιγράφονται στον Πίνακα I.

Σε περίπτωση που κάτοχος απολυτηρίου ημερήσιου ή εσπερινού ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ ή Β΄) πάρει μέρος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) μετά το έτος απόκτησης του απολυτηρίου έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να εξετασθεί σε μαθήματα διαφορετικής ειδικότητας , τομέα και κύκλου από αυτά που εξετάσθηκε κατά την πρώτη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η εξέταση των τριών υποχρεωτικών μαθημάτων της ομάδας Β και των μαθημάτων επιλογής, των ανωτέρω περιπτώσεων α και β , είναι κοινή με τους υποψηφίους του ημερήσιου ή εσπερινού Γενικού Λυκείου αντίστοιχα, δηλαδή στην ίδια εξεταστέα ύλη, και σε κοινά θέματα που ορίζει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων και διέπεται από τη νομοθεσία των πανελλαδικών εξετάσεων του Γενικού Λυκείου. Οι εξετάσεις στα μαθήματα γενικής παιδείας θα διεξάγονται σε Γενικό Λύκειο της οικείας Διεύθυνσης Δ.Ε.
Γενικά, οι υποψήφιοι της ομάδας Β’ ημερήσιου ή εσπερινού ΕΠΑ.Λ. μετέχουν στη διαδικασία επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τον ίδιο τρόπο και διεκδικούν το ίδιο ποσοστό θέσεων με τους υποψηφίους του ημερήσιου ή εσπερινού Γενικού Λυκείου αντίστοιχα.

Πιο αναλυτικά τα πέντε (5) επιστημονικά πεδία, τα εξεταζόμενα μαθήματα ανά πεδίο και οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων περιγράφονται στον Πίνακα II.