Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Περιβαλλοντική επίσκεψη στο ΚΠΕ Καστρίου Αρκαδίας

Η περιβαλλοντική ομάδας του σχολείου μας, στην οποία συμμετέχουν μαθητές της Α τάξης της Ομάδας Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και της Β & Γ τάξης του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, πραγματοποίησε διήμερη περιβαλλοντική επίσκεψη στο ΚΠΕ Καστρίου Αρκαδίας στις 20 & 21 Φεβρουαρίου 2014.
Οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Από το 0 στα 1000». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξερεύνηση δύο ιδιαίτερα σημαντικών βιοτόπων,  τη λιμνοθάλασσα του Μούστου και το δάσος των δενδρόκεδρων στην περιοχή της Μαλεβής, οι οποίοι  έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και επιπλέον ανήκουν και στο «Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα-Μούστου».
Σκοπός του είναι η διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση του χώρου, η καλλιέργεια αξιών,
στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών, τόσο απέναντι στο περιβάλλον όσο και μεταξύ τους.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα φυσικό περιβάλλον με πλούσιο οικοσύστημα, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ελέγχου των ανθρώπινων παρεμβάσεων, που αποτελούν προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των φυσικών πόρων και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Συνδυάζοντας διάφορες παιδαγωγικές μεθόδους (πειραματική, project, περιβαλλοντικό μονοπάτι, χρήση παιδαγωγικών παιχνιδιών), δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να αποκτήσουν γνώση βιωματικά, να εκφραστούν ελεύθερα, να δημιουργήσουν και φυσικά να χαρούν μέσα από την όλη διαδικασία. Άλλωστε παρατηρώντας τη γεωμορφολογία του περιβάλλοντος, τη χλωρίδα και την πανίδα, δημιουργείτε στενή σχέση με τη φύση.

Τα χαμόγελα και η ηρεμία στα πρόσωπα των παιδιών είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη για την επιτυχία της περιβαλλοντικής δράσης και υποσχόμαστε και συνέχεια……