Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Πρασινίζοντας τα παρτέρια του σχολείου μας

Δεν είναι λίγοι οι ενήλικες στη χώρα μας που θυμούνται ακόμα με ιδιαίτερη νοσταλγία τα παιχνίδια των παιδικών τους χρόνων στην πλατεία του χωριού, στους γειτονικούς λόφους, τα άλση και τις παραλίες. Γι’ αυτές τις γενιές που κουβαλούν ανάλογες πολύτιμες εμπειρίες, η επαφή με το φυσικό περιβάλλον σε καθημερινή βάση ήταν δεδομένο.
Τα πράγματα όμως σήμερα έχουν αλλάξει πολύ, γι’ αυτό τα σημερινά παιδιά έχουν ελάχιστες ευκαιρίες να βρεθούν σε φυσικό περιβάλλον. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα προβληματική στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων και ιδιαίτερα τα παιδιά χρειάζονται την καθημερινή επαφή με τη φύση. Αυτό είναι τουλάχιστον το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες.

Από έρευνες που έγιναν, γνωρίζουμε ότι η άμεση γειτνίαση με το φυσικό περιβάλλον μέσω του αστικού πράσινου, έχει θετικές συνέπειες στη ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων. Χαμηλότερα επίπεδα άγχους, μεγαλύτερος βαθμός ικανοποίησης από τη δουλειά, το σπίτι και τη ζωή γενικότερα, αλλά και λιγότερες ασθένειες είναι μεταξύ των ωφελειών που προέρχονται από την επαφή αυτή. Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον βοηθά στην κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Τέλος, η επαφή με το πράσινο και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον φαίνεται ότι επιδρά καταλυτικά στη δημιουργία οικολογικής συνείδησης και στην υιοθέτηση μιας περιβαλλοντικά υπεύθυνης συμπεριφοράς.

Με σύνθημα «Μη μένεις απλός θεατής… δράσε και συ για το περιβάλλον σου» οι μαθητές της Α τάξης της ομάδας προσανατολισμού Γεωπονίας, Τροφίμων & Διατροφής και οι μαθητές των Β & Γ τάξεων του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος, αποφάσισαν να δράσουν πρασινίζοντας τα παρτέρια του σχολείου μας.

Στην αρχή φάνταζε σαν όνειρο: το χώμα δεν ήταν κατάλληλο, λεφτά για φυτά δεν υπήρχαν, το πότισμα δύσκολη υπόθεση κ.ο.κ. Υπήρχε όμως μεράκι, πολύ όρεξη και κέφι να αλλάξει η τσιμεντένια όψη του σχολείου και κατά συνέπεια και η ψυχολογία μαθητών και καθηγητών που περνούν τόσες ώρες στο χώρο του σχολείου.
Κλείνοντας ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Σικυωνίων που μας παραχώρησε το χώμα και τον κ. Ιωάννη Αλεξανδρόπουλο (πρώην φυτωριούχο), ο οποίος μας προσέφερε φυτά, με τα οποία πρασίνισε η αυλή του σχολείου μας. 
Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους….