Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Περιβαλλοντική επίσκεψη στο ΚΠΕ Στυλίδας

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, στην οποία συμμετέχουν μαθητές της Α τάξης της Ομάδας Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και της Β & Γ τάξης του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, πραγματοποίησε διήμερη περιβαλλοντική επίσκεψη στο ΚΠΕ Στυλίδας στις 03 & 04 Απριλίου 2014. Οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Γεωπεριβαλλοντικά – Γεωμυθολογικά Μονοπάτια».

Το πρόγραμμα αυτό εξετάζει τις συνεχείς αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος, όπως αυτές αποτυπώνονται στους γοητευτικούς αρχαίους μύθους και τις νεότερες παραδόσεις. Οι μύθοι της Τιτανομαχίας, της επικράτησης των νέων θεών, του Κατακλυσμού, της Λερναίας Ύδρας, του Ερυσίχθονα, της Αργοναυτικής εκστρατείας, οι μύθοι
του τέλους του Ηρακλή κ.α., αντικατοπτρίζουν φυσικές ή ανθρωπογενείς αλλαγές στο περιβάλλον και στη ζωή του ανθρώπου και μας βοηθούν, με ελκυστικό τρόπο, να κατανοήσουμε το χθες και το σήμερα.

Εκτός από τους αρχαίους Έλληνες και άλλοι λαοί την εποχή που δεν είχαν αναπτυχθεί ακόμη οι επιστήμες, προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις διάφορες αλλαγές που παρατηρούσαν στο περιβάλλον, (γεωλογικές, κλιματολογικές κ.λ.π.) πλάθοντας μύθους που τις εξηγούσαν (π.χ. μύθος του Γιγαλμές στην αρχαία Βαβυλώνα, η κιβωτός του Νώε κ.ά).
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από τρισδιάστατα και διαδραστικά βίντεο αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τους παραπάνω μύθους και την σύνδεσή τους με φυσικά φαινόμενα της εποχής, που η επιστημονική γνώση του σήμερα, μας επιτρέπει να τα εξηγήσουμε, να παρατηρήσουν φυτά, πετρώματα και απολιθώματα. 

Επίσης τους δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφτούν από κοντά την ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου, σύμβολο της εθνικής αντίστασης που σημάδεψε την σύγχρονη ιστορία, αλλά και ιδιαίτερου κάλους και σημασίας φυσικό πόρο, αφού αρδεύει μέχρι και σήμερα την πόλη της Λαμίας και ποτίζει καλλιέργειες της γύρω περιοχής του κάμπου της Φθιώτιδας.
Φυσικά δεν ήταν δυνατόν οι μαθητές να μην επισκεφτούν την ιστορική περιοχή των Θερμοπυλών και το σχετικό κέντρο ιστορικής ενημέρωσης, το οποίο έδωσε την δυνατότητα στα παιδιά μέσα από ένα τρισδιάστατο βίντεο να μεταφερθούν έστω και για λίγα λεπτά με τη φαντασία τους στα στενά πού δόθηκε η μάχη των 300 Σπαρτιατών του Λεωνίδα και των 700 Θεσπιέων με τους χιλιάδες Πέρσες στρατιώτες του Ξέρξη. 

Τέλος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ιαματικές πηγές Ψωρονερίων και Θερμοπυλών, οι οποίες αποτελούν από την αρχαιότητα ένα σημαντικό σημείο αναφοράς της Φθιώτιδας. Συμβάλλουν στην πρόληψη, τη διατήρηση και βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Ακόμα το θερμό νερό αποτελεί ανανεώσιμo ενεργειακό πόρο με πολλαπλά δυνητικά οφέλη για την ανάπτυξη της περιοχής.

Κλείνοντας, μαθητές και καθηγητές απόλαυσαν ένα εκπαιδευτικό – ιστορικά και περιβαλλοντικά - διήμερο κοντά στη φύση περπατώντας σε μονοπάτια, που σημάδεψαν την αρχαία και την σύγχρονη ελληνική ιστορία.