Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα 2013-2014: Μάγισσες φέρτε βότανα …

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας αποφάσισε να ασχοληθεί με τη χρήση των βοτάνων στην καθημερινή μας ζωή. Με δεδομένο ότι την προηγούμενη χρονιά μελετήσαμε κυρίως τις φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων, φέτος αποφασίσαμε να προχωρήσουμε λίγο παραπέρα και να ασχοληθούμε με τις καλλυντικές ιδιότητες των βοτάνων και κυρίως τη χρήση των αιθέριων ελαίων στην κοσμετολογία από την αρχαιότητα έως σήμερα. 
Φυσικά η μελέτη μας δεν περιορίστηκε όπως θα δείτε και στο σχετικό βίντεο, μόνο σε βιβλιογραφική έρευνα αλλά παρασκευάσαμε στο εργαστήριο του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, σαπούνια με βάση το ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια λεμονιού και λεβάντας, τα οποία τα εκχυλίσαμε στο εργαστήριο. Επίσης ο βραχόκηπος που κατασκευάσαμε πέρσι στα πλαίσια πάντα του περιβαλλοντικού μας προγράμματος, εμπλουτίστηκε και ομόρφυνε το χώρο του σχολείου μας ακόμα περισσότερο.
            Τέλος λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τον μουσικό τίτλο του προγράμματος «Μάγισσες φέρτε βότανα…» και μελετώντας πάντα τη λαϊκή μας παράδοση σε σχέση με τα βότανα, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την παραδοσιακή μουσική. Για αυτό παρουσιάσαμε μέσα από τη δραματοποίηση χαρακτηριστικών δημοτικών τραγουδιών, με θέμα φαρμακευτικά, αρωματικά  και μη φυτά, μια θεατρικομουσική παράσταση.