Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας


Η αναγκαιότητα της σωστής διατροφής και άσκησης επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, για ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως για τα Ελληνόπουλα που χαρακτηρίζονται από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, με σημαντικές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία των πασχόντων.
Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας (24/10/2014) και στο πλαίσιο δράσεων «Κοινωνικό Σχολείο», το 1ο ΕΠΑΛ Κιάτου για άλλη μια φορά, έδωσε δυναμικά το παρόν, διοργανώνοντας ενημερωτική δράση και βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «κάνε Like στην υγεία».
Στόχος της δράσης αυτής ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε 
θέματα ισορροπημένης διατροφής και άσκησης.

Μαθητές και καθηγητές λοιπόν αποφάσισαν κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων να
σερβίρουν χειροποίητο κολατσιό, φτιαγμένο από αγνά υλικά τα οποία αποτελούν και τη βάση της μεσογειακής διατροφής.
Ζυμωτό ψωμί με ντομάτα, ελιές και τυρί φέτα, πίτες όλων των ειδών (τυρόπιτες, ντοματόπιτες, μηλόπιτες κ.ά.), κέικ και κουλουράκια, γιαούρτι με μέλι και γλυκό του κουταλιού σταφύλι, φρούτα και φυσικά σπιτική λεμονάδα. 
Επίσης μπάρες δημητριακών, που παρασκευάστηκαν στο εργαστήριο της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων  από μαθητές του τομέα Γεωπονίας, με νιφάδες βρώμης, κουβερτούρα, ξηρούς καρπούς, μέλι και κορινθιακή σταφίδα. Σνακ ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, εύκολο στην παρασκευή του και στη συντήρησή του. 
Και επειδή υγιές σώμα μόνο με ισορροπημένη διατροφή χωρίς και την ανάλογη άσκηση δεν γίνεται, όλα τα χειροποίητα καλούδια που προσφέρθηκαν, συνοδεύτηκαν με κέφι, χορό και τραγούδι.
Την εκδήλωση πλαισίωσε με την ομιλία του ο κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος κ. Κ. Συριάνος, ο οποίος πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κ. Συριάνος αναφέρθηκε τόσο στα αίτια της παχυσαρκίας στη χώρα μας και στον δυτικό κόσμο γενικότερα, όσο και στην συμμετοχή της μεσογειακής διατροφής στην καταπολέμηση αυτής. 
Ανέλυσε βιωματικά τηνέννοια του μεταβολισμού και τη σημασία των τροφών που τον
ενεργοποιούν, αφού μέτρησε ζωντανά με την βοήθεια ειδικού μηχανήματος, τον μεταβολισμό ενός μαθητή. Επίσης θέλοντας να κινητοποιήσει τους εφήβους – μαθητές για τα ποσοστά ζάχαρης που προσλαμβάνουν έμμεσα, από την κατανάλωση αναψυκτικών, παρασκεύασε μπροστά τους ένα αναψυκτικό τύπου cola, το οποίο περιείχε 8 κουταλιές ζάχαρη ανά τεμάχιο.
Κλείνοντας ο κ. Κ. Συριάνος τόνισε ότι είναι σημαντικό να περιορίσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε σε σχέση με αυτές που καίμε για να μειώσουμε το σωματικό βάρος, αλλά και να προσέχουμε να τρώμε απ' όλα με μέτρο. Δε χρειάζεται να εξοστρακίσουμε τίποτα από τη διατροφή μας, αυτό που χρειάζεται είναι ποικιλία και ισορροπία, καθώς η στέρηση μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση με τελείως αντίθετα αποτελέσματα.
Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με την παρασκευή μπάρας δημητριακών γιατί θέλαμε να τονίσουμε ότι λύσεις, υπάρχουν και βρίσκονται στα χέρια μας. Αλλά και στα… πόδια μας, και περιλαμβάνουν μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας με περισσότερη κίνηση καθώς και ισορροπία στη διαχείριση των θερμίδων.