Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Διδακτική επίσκεψη στην εταιρία "Κουνινιώτης"


Ανάμεσα στις πολιτείες και τα χωριά της Αχαΐας που απολαμβάνουν το γαλάζιο άγγιγμα του Κορινθιακού Kόλπου αναμφίβολα κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει το Αίγιο, η δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Πάτρα, πόλη του Νομού.

Το Συγκρότημα Κουνινιώτης ( http://couniniotis.gr ), στεγάζει το κέντρο των δραστηριοτήτων του στη καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Αιγιαλείας από το 1876. 

Η αμπελουργική περιοχή της Αιγιαλείας ανήκει στη ζώνη Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. τόσο για την παραγωγή οινοποιητικών προϊόντων (Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αιγιαλείας) όσο και για την παραγωγή σταφίδων (Π.Ο.Π. Βοστίτσα), καθώς και Π.Γ.Ε. ελαιολάδου.
Οι περιοχές παραγωγής μαύρης σταφίδας έχουν χωριστεί σε τρία τμήματα. Περιοχή Αιγιαλείας της Αχαΐας, όπου παράγεται η Κορινθιακή σταφίδα με όνομα «Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης Βοστίτσα» (ποιότητα Α΄, Α), της Κορινθίας (gulf) (ποιότητας Α΄, Β΄) και τα επαρχιακά που παράγονται στην λοιπή Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Κρήτη και Μεσσηνία.

Η κορινθιακή σταφίδα συνδέεται άμεσα με την ιστορία της Ελλάδας, καθώς μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους στήριζε τον προϋπολογισμό του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους κατά 40% από τις εισροές των εξαγωγών της.
Για το περιβόητο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη το 1893, η αιτία ήταν η πτώση στο εμπόριό της μετά από μια απίθανη, «χρυσή εποχή».
Σήμερα η κορινθιακή σταφίδα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το όνομα Κουνινιώτη, τον μοναδικό παραδοσιακό σταφιδεμπορικό οίκο που «επέζησε» στην περιοχή Πάτρας- Αιγίου, όπου παράγεται η «μαυρομάτα πριγκίπισσα».

Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε παραπάνω από έναν αιώνα πριν, σε 50τ.μ.
και με αρχικό κεφάλαιο που δεν ξεπερνούσε τις 1.000δρχ, ελέγχει πάνω από το 30% της ελληνικής παραγωγής κορινθιακής σταφίδας και σουλτανίνας. Η επιχείρηση ασχολείται με την επεξεργασία, τυποποίηση και εξαγωγή σταφίδας, σουλτανίνας και αποξηραμένων φρούτων, ελέγχοντας άνω του 30% των ελληνικών εξαγωγών σταφίδας και το 80% των αποξηραμένων φρούτων, το οποίο ισοδυναμεί με το 5% της παγκόσμιας αγοράς

Την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 μαθητές και μαθήτριες από την Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη του Τομέα Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής  επισκέφτηκαν την εταιρία Κουνινιώτης στο Αίγιο Αχαΐας όπου με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν τη διαδικασία επεξεργασίας και τυποποίησης της σταφίδας.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Μουσείο Σταφίδας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, το οποίο πιο παραστατικά διηγείται την ιστορία του προϊόντος, με αυθεντικά μηχανήματα της περιόδου 1900-1940, έπιπλα, πίνακες, φωτογραφίες και μικροαντικείμενα και το αρχειακό υλικό του εργοστασίου σταφίδας από το έτος 1876 έως σήμερα.
  

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία και τους ανθρώπους της για την φιλοξενία και την ευκαιρία που μας έδωσε να γνωρίσουμε από κοντά μια τόσο σημαντική βιομηχανία τροφίμων της χώρας μας.