Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Συμμετέχοντας στην πανελλήνια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού (bullying), το σχολείο μας την Τετάρτη 18 Μαρτίου οργάνωσε δράση με σκοπό να προωθήσει μηνύματα και στόχους προς όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.



Ο όρος σχολικός εκφοβισμός (school bullying) περιγράφει την εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική, επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του εκφοβισμού στα παιδιά ποικίλλουν. Μελέτες δείχνουν πως τα θύματα του εκφοβισμού παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης, συμπτώματα άγχους και χαμηλής αυτοεκτίμησης, συναισθήματα ανασφάλειας στο σχολείο ή και συμπτώματα σχολικής φοβίας, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, όπως κεφαλαλγίες, κοιλιακά άλγη και διαταραχές ύπνου, μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες προσαρμογής, μειωμένη αυτοπεποίθηση και χαμηλή αυτοεικόνα.

Σε έρευνα του «Παρατηρητηρίου» του υπουργείου Παιδείας, στην οποία  συμμετείχαν 61.000 μαθητές:
- Στην ερώτηση «έχεις ασκήσει βία;», το 34,01% απαντά θετικά και το 65,69% αρνητικά.
-Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών (56,08%) πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου.
-Στην ερώτηση «πότε έγινε το περιστατικό», δίνονται οι απαντήσεις: Στο διάλειμμα 57,89%, στην εκδρομή 13,93% και στην κατάληψη 3,29%.




Το Υπουργείο Παιδείας όρισε την  6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας στο σχολείο, δίνοντας την αφορμή σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες, ερεθίσματα και ιδέες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας.