Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Τριήμερη περιβαλλοντική επίσκεψη στο ΚΠΕ Φιλιατών Ν. Θεσπρωτίας

Δεύτερος σταθμός για φέτος του περιβαλλοντικού ταξιδιού για την ομάδα που αποτελείται από μαθητές: της Ομάδας Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τροφίμων & Διατροφής της Α τάξης, των ειδικοτήτων Φυτικής Παραγωγής και Τεχνολογίας Τροφίμων της Β τάξης και Επιχειρηματικής Γεωργίας της Γ τάξης, ήταν το ΚΠΕ Φιλιατών Ν. Θεσπρωτίας. Στα πλαίσια υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος «Μελοποιήματα», μαθητές και καθηγητές της περιβαλλοντικής ομάδας, παρακολούθησαν το τριήμερο πρόγραμμα «Μέλισσα, τι ξέρουμε, τι πρέπει να γνωρίζουμε...» στις 5,6 & 7/3/2015.
Το πρόγραμμα το οποίο, περιλάμβανε τόσο θεωρητική ενημέρωση στους χώρους του ΚΠΕ όσο και ξενάγηση στο πεδίο, έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν για:
  • Την σπουδαιότητα της μέλισσας τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ζωή του ανθρώπου.
  • Τη μορφολογία - ανατομία των μελισσών.
  • Τις ασθένειες - κίνδυνους των μελισσών.
  • Τα προϊόντα που παράγονται από την μέλισσα.
  • Τα στάδια ανάπτυξης μιας μελισσοκομικής εκμετάλλευσης.

Παράλληλα οι μαθητές επισκεπτόμενοι τον παραδοσιακό οικισμό Φοινίκι και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ηγουμενίτσας, έκαναν ένα ταξίδι στο χρόνο και στα υλικά κατασκευών σπιτιών, εργαλείων, δρόμων, γεφυριών κ.λπ.
Συζήτησαν για την εξέλιξη του ανθρώπου στην πάροδο των αιώνων και προβληματίστηκαν για τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο σύγχρονος τρόπος ζωής στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.
Συνειδητοποίησαν τα λόγια του  Άλμπερτ Αινστάιν «Χωρίς τη μέλισσα ο άνθρωπος έχει μόνο 4 χρόνια ζωής. Όχι πια μέλισσες, όχι πια φυτά, όχι πια ζώα, όχι πια άνθρωπος….»


Τέλος οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στην Ηγουμενίτσα και παρότι ο καιρός ήταν ιδιαίτερα βροχερός και το πρόγραμμα διαφοροποιήθηκε σ’ αρκετά σημεία, δεν έχασαν στιγμή τον ενθουσιασμό τους και την διάθεση να μάθουν τον μαγικό κόσμο της μελισσοκοινωνίας, με στόχο πάντα να βελτιώσουμε στάσεις και συμπεριφορές που πληγώνουν το περιβάλλον και «ροκανίζουν» τη ζωή στον πλανήτη.

Ευχαριστούμε θερμά το ΚΠΕ Φιλιατών για την ευκαιρία που μας έδωσε και τη  φιλοξενία που μας πρόσφερε απλόχερα, ευχόμαστε και ελπίζουμε και σε μελλοντική συνεργασία.