Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Περιβαλλοντική επίσκεψη στο ΚΠΕ Φιλιππιάδας

Στις 5 & 6/03/2015, ημέρες Πέμπτη και Παρασκευή πραγματοποιήθηκε διήμερη επίσκεψη της περιβαλλοντικής ομάδας που δημιουργήθηκε στα πλαίσια υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα «όπου φυσάει ο άνεμος….», που στοχεύει να επικοινωνήσει την αναγκαιότητα να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, μέρος του οποίου κι εμείς είμαστε, ερευνώντας πεδία όπως η εξάντληση των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η κλιματική αλλαγή, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, κατασκευή ανεμογεννήτριας κ.α. Η επίσκεψη έγινε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας (Ν. Πρέβεζας) και συμμετείχαν μαθητές από τα τμήματα του τομέα Ηλεκτρολογίας και των Τεχνολογικών Εφαρμογών.

Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας εδρεύει στο παραλίμνιο δάσος των Νερόφραξων της λίμνης Ζηρού, ένα σημείο
ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιδανικό χώρο αναψυχής και περιπατητικών διαδρομών που προσφέρεται για τη μελέτη της αξιοποίησης των ήπιων μορφών ενέργειας. Φιλοξενείται σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο ιστορικής αξίας, μέρους μιας μικρής οργανωμένης ιδιαίτερης πόλης, της λεγόμενης Παιδούπολης που από το 1950 φρόντιζε εξ’ολοκλήρου ανήλικα θύματα του εμφύλιου πολέμου αρχικά και αργότερα παιδιά ορφανά, προσφύγων και  παιδιά αριστερών που ήταν στην εξορία.

Από την επίσκεψή μας αυτή, καθηγητές και μαθητές γίναμε συμμέτοχοι σε ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα του ΚΠΕ Φιλιππιάδας, το οποίο περιελάμβανε επισκέψεις σε εξειδικευμένους χώρους (υδροηλεκτρικό σταθμό Λούρου με ξενάγηση από μηχανικούς, ιαματικά λουτρά στο χωριό Χανόπουλο Άρτας για τη μελέτη της γεωθερμικής ενέργειας, ένα νερόμυλο στο χωριό Αγ. Γεώργιος δίπλα στα πολύ καλά διατηρημένα ερείπια ενός ρωμαϊκού υδραγωγείου 50km) κατάλληλες προβολές και συζητήσεις (μία θεωρητική προσέγγιση της λειτουργίας της ανεμογεννήτριας που βρίσκεται σταθερά εγκατεστημένη στο ΚΠΕ, αρχή λειτουργίας γεννήτριας, λειτουργία ενός μικρού ρομπότ), ιδανικό για μαθητές Λυκείου και δη ειδικευόμενους στον ηλεκτρολογικό τομέα.

Οι μαθητές μας αντιλήφθηκαν τα πλεονεκτήματα από τις εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατανόησαν ότι οι ίδιοι έχουν προσωπική ευθύνη σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας περιβάλλοντος.