Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Περιβαλλοντική επίσκεψη της γεωπονικής - περιβαλλοντικής ομάδας στο ΚΠΕ Ελευσίνας

Το περιβαλλοντικό ταξίδι της ομάδας που αποτελείται από μαθητές: της Ομάδας Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τροφίμων & Διατροφής της Α τάξης, των ειδικοτήτων Φυτικής Παραγωγής και Τεχνολογίας Τροφίμων της Β τάξης και Επιχειρηματικής Γεωργίας της Γ τάξης, ολοκληρώνεται για το 2015 στο ΚΠΕ Ελευσίνας. 
Συγκεκριμένα στις 17/3/2015 η ομάδα παρακολούθησε το μονοήμερο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι για μύστες... στην αειφορία» στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος «Βιο-λογική καλλιέργεια κηπευτικών».


Γενικός στόχος του προγράμματος ήταν η βιωματική ανίχνευση των στοιχείων που συντελούν στη βιωσιμότητα μιας πόλης, η διαπίστωση των καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στην Ελευσίνα, αλλά και των προβλημάτων που χρήζουν αειφορικών λύσεων.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις: α) Εισαγωγική ενημέρωση, β) Επίσκεψη στο πεδίο και γ) Συμπεράσματα – Αξιολόγηση.
Η επίσκεψη στο πεδίο - διαδρομή στην πόλη της Ελευσίνας, περιλάμβανε σταθμούς σε συγκεκριμένα σημεία – κλειδιά σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας: Ιερά Οδό, Πλατεία Ηρώων & Αγ. Ζαχαρία, είσοδο Αρχαιολογικού χώρου, πεζόδρομο Νικολαΐδου, βιομηχανικά συγκροτήματα, παραλία Ελευσίνας.
Οι μαθητές εργαζόμενοι σε ομάδες, ανακαλύπτουν, παρατηρούν, παίζουν, καταγράφουν, εξάγουν συμπεράσματα και καταθέτουν τις δικές τους δημιουργικές προτάσεις για το αειφορικό μέλλον της πόλης.


Αισθανόμαστε ιδιαίτερα τυχεροί για την δυνατότητα που μας έδωσε το ΚΠΕ Ελευσίνας να «μυηθούμε» στα αειφορικά μονοπάτια και μάλιστα σ’ έναν τόπο μυσταγωγίας και τεράστιας ιστορικής – αρχαιολογικής σημασίας όπως είναι η Ελευσίνα. Τους ευχαριστούμε ολόψυχα για αυτό και ελπίζουμε να συνεργαστούμε ξανά στο μέλλον.