Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Μικρά μυστικά και συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

  1. Επισημαίνεται ότι στα τμήματα όπου απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα θα πρέπει ο υποψήφιος να επιτύχει βαθμό δέκα σε καθένα από αυτά. Ο βαθμός των ειδικών μαθημάτων επηρεάζει μόνο την εισαγωγή στα τμήματα αυτά και όχι στα υπόλοιπα τμήματα του μηχανογραφικού. Στις πρακτικές εξετάσεις για τα ΤΕΦΑΑ δεν ισχύει όμως η βάση του δέκα και έτσι μπορεί να δηλωθούν τα ΤΕΦΑΑ και από υποψηφίους που συγκέντρωσαν λιγότερο από δέκα στα αγωνίσματα.
  2. Αν κάποιο τμήμα περιλαμβάνεται σε δύο επιστημονικά πεδία που δηλώνει ο υποψήφιος, το τμήμα δηλώνεται μόνο µια φορά.
  3. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μια διαδικασία που πρέπει να υλοποιείται με ηρεμία και θετική σκέψη, χωρίς άγχος. Πρέπει να κατανοούμε άλλωστε ότι η εισαγωγή σε μια σχολή δεν είναι παρά ένα μόνο βήμα στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική μας πορεία.
  4. Η εποχή που η εισαγωγή σε μια σχολή σήμαινε αυτόματα την μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση έχει περάσει προ πολλού. Προφανώς δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κάποιος τις αλλαγές στην αγορά εργασίας για αρκετά χρόνια μετά και συνεπώς αποτελεί μεγάλο ρίσκο να επιλέγει σπουδές με αυτό το κριτήριο, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης όπου οι αλλαγές είναι ταχύτατες και συχνά απροσδόκητες. Συμπερασματικά, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε σχολές που συνάδουν με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις μας έτσι ώστε τουλάχιστον να μην καταλήξουμε με σπουδές που δεν μας ενδιαφέρουν αλλά και άνεργοι.
  5. Επειδή το χρονικό διάστημα από την έναρξη των σπουδών μέχρι την είσοδο στην αγορά εργασίας είναι μεγάλο, είναι προτιμότερη η επιλογή, μεταξύ των τμημάτων που μας ενδιαφέρουν, όσων έχουν γερή και πλατιά γνωστική βάση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εξειδίκευση μέσω μεταπτυχιακών σπουδών στο αντικείμενο που τότε θα έχει ζήτηση.
  6. Καμία επιλογή σπουδών δεν είναι εκ προοιμίου καλή ή κακή. Καλή σχολή για κάποιον μπορεί να είναι κακή για κάποιον άλλο.
  7. Θετική προοπτική έχει όποιος είναι καλός στο αντικείμενό του, όσο κορεσμένο και αν αυτό εμφανίζεται. Για να είναι όμως κάποιος αρκετά καλός στο αντικείμενο των σπουδών και της εργασίας του θα πρέπει αυτό να αποτελεί το πραγματικό θέλω του.