Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) με το παλαιό σύστημα

Οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να έχουν υποβάλλει Αίτηση – Δήλωση.

Στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ μπορούν να συμμετάσχουν:
  • κάτοχοι απολυτηρίου ημερησίων ΕΠΑΛ ( Ομάδα Α΄)
  • κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ημερησίων ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων
  • κάτοχοι απολυτηρίου ημερησίων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) και
  • εσπερινών ΕΠΑΛ (Α΄ & Β΄), που επιλέγουν να είναι υποψήφιοι με την ΟΜΑΔΑ Α΄.
Στις πανελλαδικές εξετάσεις εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) μπορούν να συμμετάσχουν: μαθητές:
  • της τελευταίας τάξης των εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) και κάτοχοι απολυτηρίου εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)
  • κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου εσπερινών ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων
  • κάτοχοι απολυτηρίου εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιλέγουν να είναι υποψήφιοι με την ΟΜΑΔΑ Α΄.
Δυνατότητα συμμετοχής στις ανωτέρω αντίστοιχες εξετάσεις έχουν και όσοι
  • α) έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση, αλλά δεν έχουν αποκτήσει απολυτήριο ΕΠΑΛ ή πτυχίο ΤΕΕ, ΤΕΛ, Ναυτικού Λυκείου, με την προϋπόθεση να έχουν αποκτήσει το απολυτήριο ή πτυχίο αντίστοιχα τον Ιούνιο όπως και οι τελειόφοιτοι μαθητές,
  • β) όσοι έχουν απορριφθεί τα προηγούμενα έτη λόγω ανεπαρκούς φοίτησης, με την προϋπόθεση να έχουν αποκτήσει το απολυτήριο ή πτυχίο αντίστοιχα το Φεβρουάριο.
Επισημαίνεται ότι δυνατότητα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) έχουν μόνο οι ανωτέρω υποψήφιοι και όχι οι κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑΛ.

Οι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕ.Λ. παρελθόντων ετών οι οποίοι το σχολικό έτος 2015-2016 φοιτούν στη Δ΄ εσπερινού ΕΠΑ.Λ.(του ν. 3475/2006) για την κτήση πτυχίου ειδικότητας, δεν μπορούν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Τ.Ε.Ι.) συμμετέχοντας στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ.

Οι απόφοιτοι εσπερινού ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2015-2016 θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βάση το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2014-2015(παλαιό σύστημα) το οποίο δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. ( ν. 3748/2009) ΜΟΝΟ στους κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑ.Λ.
Η παραπάνω κατηγορία υποψηφίων έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει θέση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ΜΟΝΟ δια μέσου συμμετοχής στις εξετάσεις του Γενικού Λυκείου.

-Για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) δε θα δεχτεί εισακτέους.

-Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του Ν. 4342/2015 (ΦΕΚ 143 τ.Α΄/09-11-2015) «Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δίνεται κατ΄ εξαίρεση το δικαίωμα συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισακτέων και σε όσους είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων Λυκείων το έτος 2014. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται στους υποψηφίους του έτους 2014 σε ποσοστό 40% και στους υποψηφίους του έτους 2015 σε ποσοστό 60%». Κατά τη συμμετοχή τους για το 10% των θέσεων εισακτέων, οι υποψήφιοι συμμετέχουν με τη βαθμολογία που πέτυχαν στην τελευταία εξέτασή τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ημερησίων ΕΠΑΛ(Ομάδα Α) (2 γενικής παιδείας-2 ειδικότητας) και τα ειδικά μαθήματα, χωρίς να εξεταστούν ξανά σε κάποιο από τα προηγούμενα, καταθέτοντας Μηχανογραφικό Δελτίο στις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑΣ Α)΄ έτους 2014 ή/και 2015 και επιθυμούν να συμμετέχουν για το 10% των θέσεων εισακτέων διατηρώντας τη βαθμολογία τους, υποβάλλουν ΜΟΝΟ Μηχανογραφικό Δελτίο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων που επιθυμούν να εισαχθούν στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές Αστυφυλάκων ή στις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλουν εκτός από το Μηχανογραφικό Δελτίο και αίτηση απευθείας στο Στρατό στην Αστυνομία ή στο Εμπορικό Ναυτικό (βλ. παρ. 2, Κεφάλαιο 3 της παρούσης).

Σχολές ή τμήματα με ειδικά μαθήματα.
Ορισμένα τμήματα ή σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απαιτούν περαιτέρω κριτήρια για την εισαγωγή των υποψηφίων σ’ αυτά, ως ακολούθως:
Για τις σχολές ή τμήματα/εισαγωγικές κατευθύνσεις που απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα, οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) πρέπει να εξεταστούν και σ’ αυτά.

Για τα τμήματα:
-Διοίκησης Επιχειρήσεων
-Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας των ΤΕΙ: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου,
-Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπ/σης Ρόδου (ΑΣΤΕΡ, Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπ/σης Ρόδου)
- Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπ/σης Κρήτης (Α.Σ.Τ.Ε.Κ), απαιτείται εξέταση σε μία μόνο από τις ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική.

Για τα τμήματα:
-Γραφιστικής - εισαγωγική κατεύθυνση Γραφιστικής, Γραφιστικής - εισαγωγική κατεύθυνση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,
-Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕ (Ζάκυνθος)- εισαγωγική κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΤΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων,
απαιτείται εξέταση και στα δύο ειδικά μαθήματα Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο.

Σχολές ή τμήματα με προκαταρκτικές εξετάσεις.
 Για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές Αστυνομίας και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν επιπλέον αίτηση απευθείας και στο Στρατό, στην Αστυνομία ή στο Εμπορικό Ναυτικό, σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που εκδίδονται από τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, αντίστοιχα.