Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα

Γενικές πληροφορίες / Νέο σύστημα
Οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (του ν.4186/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) πρέπει να έχουν υποβάλλει Αίτηση – Δήλωση .
(υποβάλλεται υποχρεωτικά απ’ όλους όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2016)

Στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑΛ με το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ μπορούν να συμμετάσχουν :
  • μαθητές της τελευταίας τάξης των ημερησίων ΕΠΑΛ του ν. 4186/2013
  • κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ, Ναυτικών Λυκείων, ΕΠΛ( Τμημάτων Ειδίκευσης), απολυτηρίουΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄ή Β) του ν.3475/2006, οι οποίοι μπορούν να δηλώσουν την ΟμάδαΠροσανατολισμού, τον αντίστοιχο Τομέα και την αντίστοιχη ή συναφή ειδικότητα του πτυχίου τους με αυτή των ΕΠΑΛ του ν. 4186/2013, όπως έχει καθοριστεί με τις διατάξεις των αριθμ.131149/Γ2(ΦΕΚ 2298 Β΄/27-08-2014) και 141641/Γ2 (2470 Β΄/16-09-2014 ) Υπουργικών Αποφάσεων ( Βλέπεπίνακα στο τέλος της εγκυκλίου).
  • κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕΛ με πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑΛ του ν. 4186/2013, δηλαδή όσοι υποψήφιοι θα αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας από ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. το τρέχον σχολικό έτος 2015-2016.
Επισημαίνεται ότι, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή υποψηφίων στη διαδικασία επιλογής για όλα τα Τμήματα είναι να έχουν λάβει το απολυτήριο μέχρι τέλος Ιουνίου του ίδιου έτους. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος δεν αποκτήσει απολυτήριο μέχρι τότε, η συμμετοχή στις εξετάσεις θεωρείται άκυρη. Αν ο ίδιος υποψήφιος τον επόμενο χρόνο επιθυμεί την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να συμμετάσχει εκ νέου στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όσοι έχουν απορριφθεί τα προηγούμενα έτη λόγω ανεπαρκούς φοίτησης, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου με την προϋπόθεση να έχουν αποκτήσει το απολυτήριο ή πτυχίο αντίστοιχα το Φεβρουάριο.

- Για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) δε θα δεχτεί εισακτέους.


Σχολές ή τμήματα με ειδικά μαθήματα.
Ορισμένα τμήματα ή σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απαιτούν περαιτέρω κριτήρια για την εισαγωγή των υποψηφίων σ’ αυτά, ως ακολούθως:

Για τις σχολές ή τμήματα που απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ πρέπει να εξεταστούν και σ’ αυτά.
Για τα τμήματα:
-Διοίκησης Επιχειρήσεων-Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας των ΤΕΙ: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου,
-Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπ/σης Ρόδου (ΑΣΤΕΡ, Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπ/σης Ρόδου)
-Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπ/σης Κρήτης (Α.Σ.Τ.Ε.Κ),απαιτείται εξέταση σε μία μόνο από τις ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική.
-Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕ (Ζάκυνθος)- εισαγωγική κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΤΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, απαιτείται εξέταση και στα δύο ειδικά μαθήματα Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο.

Σχολές ή τμήματα με προκαταρκτικές εξετάσεις.
Για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές Αστυνομίας και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν επιπλέον αίτηση απευθείας και στο Στρατό, στην Αστυνομία ή στο Εμπορικό Ναυτικό, σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που εκδίδονται από τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, αντίστοιχα.