Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Σεμινάριο «Αξιοποίηση των ΤΠΕ και των εργαλείων Web 2.0 στη διδασκαλία Ι»

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Κιάτου ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Επιστημονικής Ένωσης «Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε» και της Β’ ΕΛΜΕ Κορινθίας, συμμετείχαν με επιτυχία στο σεμινάριο που διοργάνωσαν με θέμα «Αξιοποίηση των ΤΠΕ και των εργαλείων Web 2.0 στη διδασκαλία Ι».
Το σεμινάριο υλοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2015-2016, ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2015 και  ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2016, η συνολική διάρκεια του ήταν  24 εβδομάδες (6 μήνες).
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με τη χρήση τεχνικών και μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Για την υλοποίηση του χρησιμοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Moodle. Το moodle είναι
ελεύθερο λογισμικό διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου (Learning Management System) και χρησιμοποιείται  για την παραγωγή διαδικτυακών μαθημάτων. 
Αντικείμενα και στόχοι του σεμιναρίου ήταν:
  • η χρήση των εργαλείων του διαδικτύου στην εκπαιδευτική πράξη
  • η χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού και η αξιοποίηση του στη διδακτική πράξη
  • η εκμάθηση και χρήση ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού γενικού σκοπού για ποικίλες εφαρμογές χρήσιμες για τους εκπαιδευτικούς, όπως είναι ο επεξεργαστής κειμένου, τα λογιστικά φύλλα και  οι παρουσιάσεις.
  • η αξιοποίηση πολυμεσικών εργαλείων (επεξεργασία ήχου, εικόνας, βίντεο, animation) στη διδακτική πράξη
  • η χρήση υπηρεσιών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) όπως για παράδειγμα η δημιουργία ιστολογίου, η κατασκευή ιστοσελίδας, συλλογή φωτογραφιών
  • αξιοποίηση εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης (web 2.0, forum, chat, wikis, googledocs)