Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Ο Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ Κιάτου πρωτοστατεί στην προώθηση της παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου με «ισχυρισμό υγείας» και σεβασμό προς το περιβάλλον

Την πρώτη του διδακτική επίσκεψη για το σχολικό έτος 2017-2018 πραγματοποίησε ο Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος του σχολείου μας, στις
20-11-2017 στο πρότυπο ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Θεοδώρων Ν. Κορινθίας.

Το συγκεκριμένο ελαιοτριβείο είναι διφασικό και ψυχρής έκθλιψης. Παράγει δηλαδή ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες, που είναι τα φυσικά αντιοξειδωτικά που
περιέχει το ελαιόλαδο και το κάνουν τόσο σημαντικό για την υγεία μας, σε αντίθεση με τα
συνηθισμένα τριφασικά ελαιοτριβεία στα οποία λόγω της επεξεργασίας χάνεται μεγάλο μέρος από αυτά τα πολύτιμα συστατικά.


Επιπλέον ο συγκεκριμένος τρόπος ελαιοποίησης δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με απόβλητα, αφού όλα τα υπολείμματα της επεξεργασίας καταλήγουν στα πυρηνελουργεία για την παραγωγή νέων προϊόντων πολλαπλών χρήσεων.


 Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρότυπο ελαιοτριβείο στο πλαίσιο των «Olympia Health & Nutrition Awards» κατάφερε να αποσπάσει τιµητικό δίπλωµα, ως το δεύτερο παγκοσµίως καλύτερο ελαιοτριβείο που ενδιαφέρεται για την παραγωγή ελαιολάδου «µε ισχυρισµό υγείας». 



Επίσης συνεργάζεται με το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον καθηγητή του Προκόπη Μαγιάτη κάνοντας συχνές αναλύσεις για την καταγραφή των πολυφαινολών και των αρωματικών ουσιών στο ελαιόλαδο που παράγει.


Στα μελλοντικά σχέδια του συνεταιρισμού είναι η τυποποίηση.

Ο Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ Κιάτου, ακολουθώντας τις εξελίξεις της επιστήμης και της αγοράς, δεν θα μπορούσε παρά να βρεθεί στο χώρο του συγκεκριμένου ελαιοτριβείου και να συνομιλήσει με τους ιθύνοντες. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του συνεταιρισμού κ. Σωτήρη Λημνιώτη και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και ελαιόλαδο κατευθείαν από την παραγωγή.

Ευχαριστούμε θερμά για την ευκαιρία που μας δόθηκε και ευχόμαστε σε επόμενη χρονιά να ξεναγηθούμε και στο τυποποιητήριο του συνεταιρισμού.